Made-festivalen börjar och slutar med mat

1:51 min

I går startade Made-festivalen i Umeå. Under fyra dygn kan vad som helst hända. Kulturnytts Kerstin Berggren gav sig ut på upptäcksfärd bland isländska dansare, experimentrockaren John Cale, shamanistisk strupsång, och ett skräddarsytt kulinariskt performanceverk mitt i natten.

Första festivaldagen på Made både börjar och slutar med mat.

– En festival är som en fantasi och den är också som en opera.  En festival har en början, en mitt och ett slut. Den har en historia och människor blir en del av historien. Alla älskar historier, säger den nye konstnärlige ledaren, performance-artisten och röstkonstnären David Moss.

David Moss satsar på att ge publiken oväntade upplevelser. Och nog är det en överraskning att den gamle experimentrockaren  John Cale skulle vara så otroligt bra, med sin kraftiga sensuella röst  och  supertighta band

Från John Cale till den experimentelle kompositören Fast forward från New York som bjuder på galen orkestrerad musikmiddag uppdukad på scenen i Black box för 80 gäster. Konserten/middagen är exakt 90 minuter och där en av kockarna är Norrlandsoperan chef, Kjell Englund.

– Vi ska hinna med tio rätter på 90  minuter, så det gäller att ligga i här, säger Kjell Englund.

Mer från Made-festivalen kan ni höra i radions P2 på fredag kväll då SR direktsänder hela kvällen växelvis från Made-festivalen i Umeå och Gas-festivalen i Göteborg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista