Filmaffisch för "Nader och Simin" i Tel Aviv Foto: Negar Josephi.
reportage | film

Iranska "Nader och Simin" oväntat populär i Israel

2:32 min

Den Oscarsbelönade iranska filmen Nader och Simin - en seperation hade nyligen biopremiär i Israel. Och intresset för filmen om ett sekulärt medelklasspar i Teheran och deras konflikter har varit oväntat stor i Israel. Något som inger hopp i landet där Iran anses vara det stora hotet mot Israel och dess invånare.

Det är ett myller av trafik och folk på den stora shoppinggatan Dizzengoff i centrala Tel Aviv och på en vägg hänger filmaffischen till Nader och Simin - En seperation. Lite

speciellt känns det att se affisch för en iransk film hängande mitt i Tel Aviv när det enda man läser om Iran i israeliska medier är kopplade till hot och krig.

- Den här filmaffischen ger hopp. Ser du vad vacker den är, säger Mellanösternanalytikern Meir Javedanfar, stolt. Själv är han född i Teheran och bosatt i Tel Aviv sedan många år. Mina vänner var så överraskade när dom hade sett den eftersom dom hade haft såna demonbilder av landet, berättar Meir. Den här filmen har visat israelerna att iranier är vanliga människor med vanliga vardagsproblem som vi har här.

Vi rör oss mot biografen för att se vad tittarna egentligen tänker och tycker om filmen efter att ha sett den.

- filmen påminner mig om att folk här och där är så lika. Livet där påminner om livet här i Israel. Alla familjeproblem är som dom vi har här. Den här filmen är så mänsklig så att den talar till alla, säger Yoav Gal och menar att filmen skapar möten mellan människor.

- Jag såg ett modernt Iran, ett modernt par och jag trodde inte att jag skulle få se det så, säger Orit Cohen

Meir Javedanfar vet att den här filmen inte har förändrat dom israeliska och iranska politikernas inställning till varandra men han tror att det är ett framsteg att människor i Israel får en kontakt med iranierna. Att folk i Iran inte vill förinta israeler och judar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista