recension | film

"Dark Shadows" varken på skoj eller på allvar

1:47 min

Dark Shadows var från början en tv-seriesom  sändes mellan 1966-1971, med en herrans massa avsnitt per säsong, fem dagar i veckan. Beeteljuice- och Batmanregissören Tim Burton, som regisserat filmen Dark Shadows, har gjort många filmer med Johnny Depp i huvudrollen. Edvard Scissorhands, Kalle och chokladfabriken, Sleepy Hollow, Sweeny Todd till exempel. Och nu i Dark Shadows gestaltar Depp den familjekäre vampyraristokraten Barnabas Collins.

Här har vi Johnny Depp, Eva Green, Michelle Pfeiffer, Helena Bonham Carter. Ett utmärkt dialog-manus. Och så Tim Burton, och så ändå... 

Ja, släkttraditioner, blodsband, fiskebåtar, slottsinteriörer, Änkestup och törstiga vampyrer, lönndörrar och begärsfilosofier, förbannelser och häxkonster, svikande fader och ståndaktig moder, lite magiskt sex och ett lämpligt antal actionsekvenser.

Johnny Depp i rollen som Barnabas Collins är tung och tydlig, hans gammaldagsa aristokratiska rotvälska slår anakronistiska gnistor i mötet med den brådmogna tonårsdottern Carolyn. Han tycker inte kvinnor är ”värsta sexiga”, de har bara ”de för barnalstring mest tänkbart lämpade höfterna”.

Men vad hjälper det när allting som händer, allt det som borde vara både därinne och därute, i rollfigurerna och i intrigen, bara är schabloner och klichéer, klyftiga påhitt utan konsekvens, smarta komiska lösningar fast utan överraskning. Den är en film som är varken på skoj eller på allvar. Som en handskräddad bikinitopp från Hennes & Mauritz, eller en bespoke jacket från Dress man. Och många välskräddade och väl burna bikinitoppar och kavajer blir det.