Thaliapriset till Carolina Frände

Regissören Carolina Frände tilldelas årets Thaliapris, Svenska Dagbladets teaterpris. Hon får priset för att hon "på kort tid byggt upp Stockholms stadsteater Skärholmen, en av landets mest vitala och angelägna scener för ung publik", lyder delar av motiveringen.

Carolina Frände är konstnärlig ledare för stadsteaterns filial i Skärholmen, en tjänst hon tillträdde 2009 och har fram till minst 2015. På teatern har hon bland annat satt upp en hyllad version av "Barnen från Frostmofjället". Frände, som är född 1973, är regiutbildad vid Dramatiska institutet i Stockholm. Hon har därefter varit konstnärlig ledare för Unga Riks, prorektor på Teaterhögskolan och dessutom initiativtagare till projektet "Att gestalta kön". På Stockholms stadsteater har hon bland annat satt upp "Krig och fred" och "Gertrude Stein" men hon har även regisserat uppsättningar på stadsteatrarna i Göteborg och Uppsala.
Thaliapriset har delats ut sedan 1951 och är på 25 000 kronor.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista