Slutligt beslut om nationella lagar gällande pressmål i EU

Pressmål inom EU ska bedömas av de lagar som gäller i det land där publikationen har ägt rum. Det beslutade det rättsliga utskottet i Europaparlamentet slutgiltigt idag och antog ett betänkande som Cecilia Wikström (fp) lagt fram.

Kulturnytt har tidigare rapporterat om europaparlamentarikern Cecilia Wikströms (fp) betänkande som syftar till att klargöra vilkets lands lagstiftning som ska gälla om exempelvis en tidning, tv- eller radiostation stäms för förtal av någon i ett annat land.

Hittills har det ofta varit oklart om det är lagstiftningen i det land där den som känner sig kränkt eller lagstiftningen i det land där mediet befinner sig som ska gälla.

Men nu har det rättsliga utskottet i Europaparlamentet slutgiltigt beslutat att anta Wikströms betänkande.

– Det nuvarande systemet skapar en oklarhet där en svensk tidning kan stämmas för att ha förtalat en utländsk person i exempelvis Storbritannien. Trots att den svenska tidningen kanske bara har en minimal utgivning i Storbritannien riskerar man idag att behöva försvara sig enligt brittisk lagstiftning.

– Det är helt enkelt inte rimligt att en nyhetsredaktion ska förväntas känna till förtals- och skadeståndslagstiftning i 27 olika Europeiska länder när de ska avgöra vad de får publicera. Den rådande situationen riskerar att leda till självcensur från mediernas sida vilket är oacceptabelt, säger Cecilia Wikström (fp) i ett pressmeddelande.

SR Kulturnytt

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista