Starkt stöd för EU-lån till kultur

2:05 min

Inom EU pågår förhandlingar om en kraftigt ökad kulturbudget. Igårdiskuterade EU-ländernas kulturministrar bland annat förslaget om att EU ska ge lånegarantier till olika kulturaktörer. Danmarks kulturminister Uffe Elbaek var förvånad över det starka stödet.

– Alltså, jag blev faktiskt mycket överraskad över vilken stor uppbackning det var till initiativet. Nästan hela vägen runt var där ett intresse av att understödja den kreativa sektorn, säger Uffe Elbaek.

Många kulturidéer kvävs idag i sin linda på grund av att kulturutövare har svårt att få banklån till investeringar. Enligt EU-kommissionen beror det mycket på att många banker överdriver risken med att låna ut pengar till till exempel ett litet filmproduktionsbolag.

EU-kommissionen vill nu öka bankernas utlåningsvilja, och har därför föreslagit att EU fram till 2020 ska sätta av motsvarande 1,8 miljarder kronor för en ny typ av lånegarantier till kultursektorn. De här pengarna kan räcka till upp till 15.000 lån till små och medelstora företag och organisationer i branschen.

Emma Ernsth på kulturlobbyorganisationen Culture Action Europe i Bryssel anser att bättre chanser till banklån kan möjliggöra fler nyskapande kulturprojekt.

– Det skulle t ex kunna vara fyra teatrar i Europa, från olika medlemsländer, som går samman och vill, inom ett projekt, digitalisera sin verksamhet; testa olika livestreamingfunktioner, olika sätt att överkomma språkliga barriärer och så vidare, säger Emma Ernsth.

Men det återstår flera steg innan EU kan fatta beslut om nya lånegarantier till kulturen. Bland annat kräver länder som Sverige tydligare bevis för att EU inte tar onödigt stora ekonomiska risker genom att ge de här garantierna.

Dessutom pågår inom EU just nu en väldig strid om hela unionens budget fram till 2020. Tidigast om ett halvår vet vi om det alls blir några pengar över till de nya kulturlånegarantierna, och i så fall hur mycket.

Jens Möller