Debatt

Debatt om det litterära klasshatet

Lars Hermansson om debatten kring klasshat
2:46 min

Vrede uppfattar nog de allra flesta som en positiv politisk kraft. Men hur är det med hat, eller mer specifikt: klasshat? Frågan har aktualiserats av debatten mellan DN:s litteraturkritiker Jens Liljestrand och Aftonbladets kulturchef Åsa Linderborg som gått hårt åt varandra i sina respektive tidningar. 

Hör Jens Liljestrand och Åsa Linderborg debattera i Nya Vågen tisdag 15/5 14.03.

Följ eller delta i debatten på

För några veckor sedan hölls en temakväll om klass på Dramaten i Stockholm. En av de som fick äntra scenen var poeten Johan Jönsson som på senare år blivit något av en galjonsfigur för en allt mer politisk samtidspoesi. Han läste en dikt om hur han torkar av sin citat ”herpesbubblande kuk” slut citat, på samtliga familjemedlemmars handdukar – även barnens - när han lånar toaletten av en överklassfamilj han jobbar som grovarbetare åt.

I en stort uppslagen artikel i DN den 28 april beklagar litteraturkritikern Jens Liljestrand att Jönsson blivit en så uppburen poet i Sverige idag, eftersom han ger litterär form åt just klasshat. Åsa Linderborg, kulturchef på Aftonbladet, blir förstås tvungen att rycka ut till Jönssons försvar i en krönika en vecka senare, och så är debatten igång, med de obligatoriska och antagligen fullt medvetna missförstånden och förvrängningarna av varandras ståndpunkter. Lindeborg gör till exempel en helt meningslös poäng av att det där könsorganet inte är Johan Jönssons, utan ett diktjags.

Men man behöver inte missförstå eller förvränga för att upptäcka fullkomligt hialösa nyanslösheter och motsägelser i Liljestrands text. Först säger han att han absolut inte tänker jämföra den svenska vänsterns retoriska gester – alltså det litterära klasshatet hos poeter som Johan Jönsson - med ondskan hos den fascistoida mördare som just nu står inför rätta i Norge. Men bara fyra rader senare har Liljestrand med, som han säger, en aha-upplevelse upptäckt en hatets urkälla. Han skriver citat, ”Alltihop, klasshatet, rashatet, bottnar i samma flöde.” slut citat. Hur ska man kunna föra ett offentligt samtal i en sådan tankens skymning?

Till sist måste man förstås fråga sig vilka det är som hatar. Liljestrand har varit på Dramaten och hört en prisbelönt poet läsa en dikt som uttrycker hat mot överklassen, till publikens stora jubel. Liljestrand avslutar redogörelsen med punsch-linen. ”Så här ser klasshatet ut 2012”. Men hallå, om det finns klasshat i Sverige idag, så gror det väl någon helt annanstans än på Dramaten.

Lars Hermansson

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".