”Läget är lika dåligt som på nittiotalet”

2:13 min

Den turkiska regimens tryck mot den fria journalistiken har hårdnat under det senaste året. Nu sitter runt hundra journalister i fängelse, många anklagade för terrorism och samröre med kurdiska PKK. En av dem som drabbats är Asli Erdogan, en av Turkiets främsta skönlitterära författare.

Asli Erdogan har tvingats lämna landet på grund av sin medverkan som krönikör i den kurdiska tidningen Özgür Gündem.

– Jag riskerar att åka i fängelse i femton år. Jag har blivit en olidligt politisk figur. Och det bara för att jag skriver i en tidning om kurdernas situation, säger Asli Erdogan.

Erdogan romandebuterade 1994, och för sin senaste bok Stenbyggnaden som ges ut på svenska i höst, fick hon Turkiets främsta litteraturpris. Exil och ensamhet är viktiga teman i hennes böcker. Nu lever hon själv i exil i Schweiz, och kan inte återvända till hemlandet.

Vid årsskiftet grep polisen runt fyrtio av Özgür Gündems medarbetare, anklagade för terrorbrott. Många av dem sitter fortfarande i fängelse. Den oppositionella tidningen, som sedan 90-talet har rapporterat om kurdernas situation, har stängts ner, bombats och förbjudits upprepade gånger.

– Jag hade otur som började skriva för tidningen i fel tid. Men å andra sidan: hade jag inte gjort det så hade jag aldrig fått veta hur hårt regimen förtrycker kurderna. Varje dag sker räder mot alla slags kurdiska organisationer, till och med mot deras första egna musikhögskola, säger Asli Erdogan.

– De slår in dörrar och slår sönder instrument. I vilket annat land som helst hade det varit stoff för en tragisk film.  I Turkiet är det en daglig nyhet som ingen bryr sig om.

Jag frågar varför regimen slår ner allt hårdare både på kurder och på journalister. Hon säger att regeringspartiet AKP verkar vilja återuppväcka landets ottomanska förflutna och att nationalismen är hysterisk. 

– Allt jag vet är att Turkiet inte går mot demokrati. De tog några steg, sedan gjorde de en u-sväng, och nu är läget lika dåligt som på nittiotalet, säger Asli Erdogan.

Karin Arbsjö