Sadik Al-Azm gästade Kulturhuset i Stockholm i helgen. Foto: Kulturhuset

Syrisk filosof uppmanar väst ingripa i hemlandet

2:24 min

I helgen besökte den syriske filosofen Sadik J Al-Azm Stockholm. Under helgens Tribunal 12 där Europas behandlingar av flyktingar granskades, var han en av dem som med eftertryck underströk vikten av att Europa lever upp till de mänskliga rättigheterna.

Nu sällar han sig till dem som hoppas på ett ingripande från väst för att förhindra ett eventuellt inbördeskrig.

Den senaste veckan har attentaten avlöst varandra i Syrien och möjligheterna att Kofi Annans fredsplan ska kunna realiseras tycks avlägsen.

Den syriska oppositionen har länge ställt sitt hopp till att de västliga staterna ska ingripa och begränsa Bashar Al Assads brutala militära strategi för att kväsa demonstrationerna.

Och särskilt hoppas Sadik Al-Azm på de nordiska ländernas förmåga att agera.

– Att FN-observatörernas chef Robert Mood är norrmän är ingen tillfällighet - han ses som mer neutral än en tysk, fransman eller engelsman, säger Sadik Al-Azm.

– Just nu är situationen i Syrien ett dödläge - och rädslan för inbördeskrig är mycket stor. Det behövs en knuff i rätt riktning, säger Sadik Al-Azm.

Han hoppas att de nordiska länderna ska gå i bräschen för något slags ingripande från västs håll.

För så länge som Al-Assad sitter kvar ökar risken för sekteristiskt våld, men Al-Assad aldrig kommer avgå frivilligt.

– Assadregimen bestämde sig redan från början för att möta upproren med militärt våld, som man alltid har gjort och om man skulle börja leva upp till Kofi Annans fredsplan skulle det vara lika med nederlag, säger Sadik Al-Azm.

Som intellektuell i utlandet ser han det som sitt personliga ansvar att göra vad han kan för att stödja revolutionen.

Bland annat har han deltagit i skapandet av ett fritt fackförbund för syriska författare - något som inte tidigare kunnat finnas - och många yrkesgrupper som journalister och advokater har därefter skapat liknande förbund.

Lyssna på en längre intervju med Sadik J Al-Azm här:

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista