Henning Mankell. Foto: Fredrik Sandberg/Scanpix

”Lögnhalsarna” – Intelligent men ansträngt

1:50 min

Under 15 års tid har Henning Mankell samlat på sig korta dramatiska texter om August Strindbergs liv, som alla handlar om ett möte mellan Strindberg och någon känd eller okänd person - vissa av dem sanna, andra troliga men uppdiktade. Nu ges de ut i en samling.

Pipskägget, hatten, det koleriska temperamentet.

Radikal och reaktionär, vetenskapsman och konstnärssjäl, misogyn feminist.

Ok - bara när jag nu försöker rada upp en massa stereotypiserade kännemärken för det där nationalhelgonet som just nu firas här och där och överallt så måste jag själv lite kapitulera inför denna komplexa och på något sätt just på grund av sin monumentala sårbarhet - heroiska människa. Jag känner hans dragningskraft.

Och kan därför både förstå och sympatisera med Henning Mankells projekt: att skriva nio enaktare som alla baserar sig på den riktiga Strindbergs riktiga liv. Nio möten på tu man hand mellan författaren och samtida storheter som Carl Larsson och Hjalmar Branting, eller folk ur djupen, en ung hora, en fattig snickare. Det är lite corny, men visst - absolut lockande.

Men svårt - inser jag efter att ha plöjt alla nio enaktarna i följd, svårt att inte fastna med foten i kläm i den dramatiserade litteraturhistoriens något stolpiga fantasikreationer. Det går inte att komma runt känslan av ansträngd konstruktion, visserligen både intelligent och inläst lek med det historiska objektet Strindberg, men inte blir han mindre pappfigur i Mankells händer. Och jag längtar lite efter den dag när vi packat ner klippdockan Strindberg i sin kartong igen, slutat ta på och av hans fina höga hatt, slutat försöka mjölka varje ögonblick av hans liv på mening och istället börjat läsa hans ord som ord, igen.

De tröttnar jag inte på.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista