Iiannis Ganas. Foto: Gunnar Bolin

Krisen slår hårt mot den grekiska konsten

2:25 min

Hur påverkar Greklands parlamentariska och ekonomiska kris konstnärerna? Det frågade sig kulturkorrespondent Gunnar Bolin, och reste till Aten för att träffa representanter för olika kulturformer. Igår mötte han konstnären Iannis Ganas på ett kafé i Aten.

– Pengarna är helt frusna idag säger den unge Iannis Ganas där vi sitter på ett kafé i försommarvärmen i Aten, självklart finns de rika som fortfarande har pengar säger han men de flesta har inga alls.

Inget investeras i konst, inga projekt sätts igång för pengarna kommer inte, det blir färre utställningar, medelklklassen som var stora kulturkonsumenter under de goda åren har inte råd längre vare sig att att köpa konst eller konsumera annan kultur.

Hur påverkas du som konstnär, blir konsten mer politisk i den här situationen?

– Det är väldigt intressant för du har förstås massor av material att arbeta med när du ser dig omkring i samhället, säger Iannis Ganas. Se t.ex. på det här nynazistiska partiet, säger han Gyllene Gryning det är ju helt absurt att just i Grekland kommer ett sånt parti, vi som lidit så under extremism genom åren.

Men samtidigt måste du ta hand om vardagslivet som bara blir svårare och svårare, allt fler måste koncentrera sig på att få pengarna att räcka så det är inte så att Aten sjuder av ny politisk konst säger Iannis Ganas så tillägger han: Nu när ingen köper konst borde jag ju känna nu kan jag göra precis vad jag vill men det fungerar inte så det är så mycket annat att oroa sig för.

Till sist konstaterar Iannis Ganas att om det är något han märkt med kulturutbudet så är det att han blir känsligare för ”fånig” konst eller kultur sådant som bara är där för att roa, många söker sig mot konst som har lite mer att ge i svåra tider, säger Iannis Ganas i Aten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista