1 av 3
Sigurd Brongers "Fläckbrosch" Foto: Malin Sandberg / SR.
2 av 3
Sigurd Brongers smycken. Foto: Malin Sandberg / SR.
3 av 3
Sigurd Brongers "Ägget" Foto: Malin Sandberg / SR.
Reportage

Sigurd Brongers användarvänliga smycken prisas

1:38 min

Igår tillkännagavs det vem som blir årets mottagare av det prestigefulla Torsten och Wanja Söderbergs pris, som varje år delas ut till en nordisk konstnär eller formgivare. Förutom äran vinner man 1 miljon kronor och en separatutställning på Röhsska. 2012 tilldelas priset den norske smyckesdesignern Sigurd Bronger.

Han kallar sig själv smyckesingenjör, en som vrider,vänder och hittar på nya funktioner till sina smycken. Kulturnytt träffade Sigurd Bronger strax efter tillkännagivandet och han berättar att han vill att hans smycken ska vara användarvänliga och kunna bäras av både herrar och damer – men viktigast av allt är att de är originella.

– En sak som är väldigt viktigt för mig är att det ska vara originellt. Man ska inte ha sett det jag gör förr. Det är en av de viktigaste sakerna med mitt arbete, det ska inte vara likt något annat. Det är väldigt viktigt för mig, konstaterar Sigurd Bronger.

Just det där originella fastnade juryn och dess ordförande Ted Hesselbom för. Han säger att han blev förälskad när han först såg Sigurd Brongers smycken, beskriver dem som tagna ur en mekanisk sagovärld, och tycker att Brongers varsamma hantverk vänder sig mot kommers och massproduktion.

– Det är något mot globalisering, men för det lokala, för hantverket, för de som jobbar sakta. För det som inte är digitalt, säger Ted Hesselbom, chef för Röhsska museet där Bronger i höst får visa upp sina verk på prisutställningen.

Det långsamma skapandet märks i produktionene - Sigurd Bronger tillverkar i snitt tre objekt om året. Men originella är dem - och framför allt är det barnslighet och humor som blivit hans signum. Vad sägs som ett ballongssmycke som kan spruta vatten, en brosch av ett antikt, guldinfattat förstoringsglas, som enligt Sigurd Bronger bör sättas på skjortkragen för att förstora upp fläckar. Och ett helt och äkta hönsägg som brosch  - det kan fungera kontaktskapande, förklarar han.

– Jag är ju inspirerad av ironi och humor. Det ska vara en slags glädje att bära mina smycken. Och många av dem handlar om kommunikation, att när man bär ett av mina smycken får man uppmärksamhet. Man börjar prata med folk, varför har du ett ägg på dig? Det säger en del om den som bär smycket, och det tycker jag om, säger Sigurd Bronger.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista