Ny finsk film Hela vägen - om längtan efter barn

Inspirerad av Tomas Vinterbergs ”Festen” och med missionen att undersöka vad det innebär att vara Man tog den finske filmskaparen Aleksi Salmenperä itu med det som skulle bli filmen ”Hela vägen” som har visats nu under Stockholms filmfestival men som också har vanlig biopremiär idag. 

Släktskapet med filmen ”Festen” finns i vardagligheten, den realistiska dialogen och den grå vardagen som bildar fond till ett relationsdrama med oväntade förvecklingar. Huvudperson i dramat är Venla som är trettio nånting och jobbar som psykolog på en fertilitetsklinik. Hennes längtan efter egna barn börjar bli allt mer överskuggande. Problematiskt eftersom hennes man Antero fasar för familjebildning och barn. Han lägger sin energi på att bli OS-medaljör i skridskoåkning. Regissören Aleksi Salmenperä säger att han vill att kvinnorna i hans film ska lysa, och det gör dom också, möjligen på bekostnad av männen som skildras som träbockar på gränsen till det debila. Hur vackra Venla kan vara så glad när Antero friar på sitt 35-årskalas är faktiskt en gåta, hon omfamnar en frusen människokropp med ett ansikte som har stelnat i något som mest liknar en kronisk depression.

Han är rädd för vad ett barn skulle göra med deras relation och vi får några övertydliga studiebesök i broderns storfamilj där frun klagar på sprängfyllda bröst när minstingen ska avvänjas från amningen och de större barnen vrålande rusar omkring iklädda indianfjädrar.

Att Venla börjar utforskar andra livsvägar verkar ganska ofrånkomligt. Skildringen av spirande lesbisk kärlek i fertilitetsklinikens kylrum där de så hett åtrådda mansfröna ligger nerfrysta fungerar trots övertydligheten bra i em film som ändå inte lyckas med sitt uppsåt att kasta mycket ljus över det manliga varat. (Men jag tänker inte avslöja om det är den lesbiska lockfågeln eller den skridskoåkande träbocken som vinner vackra Venlas hjärta.)

Nina Asarnoj

nina.asarnoj@sr.se