Kontraster på Theatertreffen

1:30 min

En av de mest ansedda teaterfestivalerna i världen, som faktiskt firar 50 år i år är Theatertreffen. 
Med utvalda föreställningar i första hand från det tyska språkområdet, går den mot sitt slut för den här gången.

Provokation, politik och estetik.

Det är söndag morgon i Berlin – igår kväll avslutade jag min Theatrtreffen- sejour med att se Tjechovs Platonov, i regi av lettiske Alvis Hermanis – en fem timmar lång,  sepiafärgad, mättad uppsättning med skådespelarna i centrum – från Burgtheater i Wien.

Kontrasten kunde inte vara större till de två uppsättningar jag rapporterade om  i fredags i Kulturnytt, som båda bankar sönder Ibsen för att blotta samtiden.

Eller till den mycket intressanta Hate Radio – gjord av Interantional Institute of political murder. Den har helt enkelt återskapat  radiosändningar från  stationen RTLM i Rwanda under folkmordets år 1994 – och det är en utmanande uplevelse att möta propaganda på det sättet, som i realtid – där tutsierna konstant refereras till som kackerlackor och lyssnarna uppmanas att utrota dem – allt gjort med öl och gott humör…

Den brittiske dramatikern Dennis Kelly, som höll ett anförande i början av festivalen med rubriken ”Why political theatre is a complete fucking waste of time” – han får anse sig själv överbevisad, flera gånger om, av årets Theatertreffen.