Bildmuseet. Foto: Polly Yassin
recension | konst

Bildmuseet öppnar med "Öppet Hus"

Karsten Thurfjell har besökt det nyöppnade Bildmuseet i Umeå
2:09 min

I helgen öppnade det nya Bildmuseet i Umeå, beläget i universitetets konstnärliga campus alldeles intill Umeälven. Det har blivit en spektakulär byggnad i sju plan, signerad danske stjärnarkitekten Henning Larsen i samarbete med White.

På en videoskärm läser en skäggig ung man upp en text han skrivit på engelska om en konstnärlig kris han haft som elev på konsthögskolan. Kanske inte så spännande som konstupplevelse, snarare som Öppet Hus, att kliva rakt in i ateljéerna på dom olika utbildningar som omger det nya Bildmuseet. Och det är förstås en markering att med museets öppningsutställningar så tydligt  visa fram tanken med den här samlokaliseringen. Förutom Konsthögskolan, bidrar också Designhögskolan och Arkitekthögskolan med att visa sina processer, hur man jobbar, i den här gruppen av snarlika byggnader som underjordiskt är förbundna med varandra.

Jag har väl aldrig sett idén om en konstnärlig mötesplats få en så konkret rumslig gestaltning. Här ska man mötas över gränserna, och banne mig om inte kreativa processer ska uppstå. Fast här uppstår ju hela tiden nya möten, med exempelvis två tredjedelar  av Designhögskolans elever från andra länder. Och många av dom berättar om just Umeå som en märklig plats. Inte ens umeborna själva hävdar att stan är särskilt stor, men däremot att vem som helst kan dyka upp.

Bildmuseet i sin gamla skepnad på Gammlia hade ovanligt hög svansföring i sin inriktning på internationell samtidskonst, och speciellt på att få stora namn att komma till stan. Det är kanske inte lika känt att museet alltid varit en del av universitetet, och att det därför varit naturligt för utställande konstnärer att delta i undervisningen. Och så är det förstås tänkt att museet ska fortsätta vara, en inspirationsgivare som kan ösa på med lite stjärnglans till detta campus, men som givetvis också måste locka den vanliga, inte lika svartklädda konstpubliken.

Och nog har man en lokal som kan locka, ovanligt nog byggd på höjden, med många oväntade vinklar och stundtals svindlande utsikter över älven- och stadslandskapet. Det blir en lokal att ta spjärn mot för att få till häftiga utställningar, och självklart ska det bli spännande att se hur man lyckas, med nästa utställning.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".