Demonstrationer på Tahrirtorget 2011.

Journalisten som fastnade i Tahriryran

Hedvig Weibull: "Att som journalist fastna i nostalgi och bitterhet är ett tjänstefel"
1:40 min

I dag börjar presidentvalet hållas i Egypten och många har uttryckt farhågor om att det är militären och den gamla regimen som är de egentliga regissörerna bakom valet. Ahdaf Soueif är en av de journalister som mest intensivt rapporterade från den egyptiska revolutionen. Nu kommer hennes bok Kairo - min stad, vår revolution som försöker skildra revolutionens betydelse.

För många år sedan skrev Ahdaf Soueif under ett kontrakt med sitt fina brittiska förlag om att skriva en bok om sin hemstad Kairo, det konstaterar hon i förordet till boken. Nu har hon funnit för gott att infria kontraktet - nu när den egyptiska revolutionen är på så mångas läppar.

Boken är en ingående skildring av vad hon och hennes närmaste gjorde de där dygnen när Tahrirtorget stod i centrum för världspressens uppmärksamhet. Ahdaf Soueif beskriver de våldsamma sammandrabbningarna, de improvisade sjukstugorna, lojaliteten mellan Kairoborna.

Men det är ett år för sent, berättandet blir tjatigt och Soueif litar för mycket på det självupplevda som en parameter för god stilistik.

Då är de fragmentariska beskrivningarna av Kairo före revolutionen betydligt mer gripande.

När Ahdaf Soueif ingående berättar hur om regimen tar sig för att köpa och sälja vad som helst och vem som helst utan andra mål att behålla makten, hör man frustrationen bubbla i rösten.

Dessvärre är den svenska utgåvan och översättningen möjligen lite framhastad, i varje fall illa korrläst. Att en paus i demonstrationerna gör att författaren ser flädermössen flyga in och ut ur fruktträdgården är visserligen poetiskt men ... stilistiskt långsökt.

Man kan förstå om Ahdaf Soueif, liksom alla som var med på Tahrirtorget för 16 månader sedan, är besviken över att revolutionen inte blev vad man hade önskat.

Men att som journalist fastna i nostalgi och bitterhet så till den grad att man inte ens försöker förstå den utveckling som finns för handen, det är ett tjänstefel.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".