Alexej Garikovitj. Foto: Johan Sjödahl/SR.
Moskva

I Ryssland går konstnärerna i första ledet

1:41 min

Det senaste halvåret har en politisk proteströrelse vaknat till liv i Ryssland - för första gången sedan Vladimir Putin kom till makten för tolv år sedan. Sedan Putin installerades som president för tredje gången i början av maj har protesterna tilltagit. Och i täten går författare, konstnärer och musiker.

– Hitåt, hitåt! Det är för smalt där! Ropar en man när ännu en kärra full av konst ska tråcklas mellan bilarna för att kunna fortsätta sin färd genom Moskvas boulevarder.

I lördags kväll genomförde 20 ryska konstnärer en vandrande utställning – i sitt följe hade de ett par tusen Moskvabor.

Idén om en konstvandring kom till för några månader sen men hade nu delvis fått en ny innebörd.

– Man måste visa alla de känslor som hopat sig, och dela dem med andra, säger Aleksej Garikóvitj som kommer gående med en uniformerad vakt av papé-maché i rullstol. Enligt Garikovitj en symbol för ett system uppbyggt kring en liten grupp människor som behandlar andras rättigheter precis som de behagar.

Precis som många anser att den ryska polisen gjort under de två veckor som gått sedan Vladimir Putin installerades. Människor som gett sig ut i Moskva för att visa sitt missnöje har gripits utan någon egentlig orsak - ibland bara för att de burit det vita bandet som blivit den ryska proteströrelsens symbol.

Förra helgen genomförde därför en grupp författare en kontrollpromenad i Moskva för att se om det alls gick att röra sig fritt i sin stad utan att bli arresterad. Mellan 10 och 20 000 anslöt till promenaden.

– Man kan kalla det här för en andlig protest, säger konstnären Georgij Puzenkov.

– Och över en sådan är det mycket svårt att segra. För det skulle innebära att man måste ta till våld mot friheten, säger Georgij Puzenkov.

Johanna Melén, Moskva
johanna.melen@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista