Brett Murrays målning "The Spear" efter vandaliseringen. Foto: Scanpix.

Sydafrikanskt konstbråk växer

1:20 min

I Sydafrika växer kontroversen kring den utmanande målningen av president Jacob Zuma målad med könsorganet utanför byxan som visas på ett galleri i Johannesburg. Två män lyckades igår måla över delar av tavlan med svart och röd färg.

Trots höjd säkerhet på galleriet i Johannesburg som ställer ut den numera famösa tavlan lyckades två män i går måla svart och röd färg över delar av målningen.

Männen greps genast och kommer att ställas inför rätta för skadegörelse i morgon. Samma dag ska tre domare ta sig an fallet med tavlan, där regeringspartiet ANC vill att domstolen ska förbjuda galleriet att ställa ut den för att de anser den kränkande.

Yttrandefrihet står mot rätten till värdighet, både och inskrivet i Sydafrikas konstitution, och juridiska experter försöker nu klura ut vilket som kommer att väga tyngst.

En besökare på galleriet sade strax innan tavlan förstördes till nyhetsbyrån AP att hon mycket väl förstod vad konstnären ville säga - Jacob Zuma har fyra fruar, 21 barn och skapade återigen rubriker häromåret när han erkände ett utomäktenskapligt barn.

Om man börjar förskriva vad konstnärer får måla och inte, är vi förlorade, tillade hon. Galleriet stängde direkt efter skadegörelsen och ska hålla stängt tillsvidare också på grund av andra hot. Verket av den sydafrikanska konstnären Brett Murray är redan sålt för drygt 100.000 kronor.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista