1 av 2
Dansaren Lisa Raeder. Foto: David Richter
2 av 2
Tyska kulturarbetsförmedlingen var igår i Malmö och letade efter dansare. Foto: David Richter

Tyskland letar svenska dansare

"Jag hoppas få en inblick i hur arbetsmarkaden ser ut"
3:41 min

Kanske är Tyskland landet man ska söka sig till som dansare. I går var i alla fall tyska kulturarbetsförmedlingen i Malmö och letade efter dansare. Därför hade Danscentrum syd, Dansalliansen och arbetsförmedlingen i Malmö som satt ihop en audition.

En gång tidigare har man haft dansaudition för tyska arbetsgivare och den gången resulterade det i att flera svenska dansare bjöds ner till en större audition i Dortmund. Några har också fått jobb i Tyskland. Den här gången hoppas många på samma sak. Lisa Raeder är 24 år och en av de som visade upp sig igår.

– Jag hoppas få en inblick i hur arbetsmarkaden ser ut.

Du har inget emot att jobba i Tyskland?

– Nej, verkligen inte. Tyskland är ett jättefint land.

Hur kändes det?

– Det var jätteroligt, svettigt men kul.

Först dansar alla i grupp och sedan en och en. Lisa hade bestämt sig för att improvisera sin solodans. Och just det är kanske rätt tänkt. För improvisationsförmågan det är en av kvaliteer som utmärker svenska dansare, säger Juliane Rössler som tittar för de tyska arbetsgivarnas räkning.

– Det finns faktiskt ett svenskt sätt att dansa, säger Juliane Rössler. Svenska är ofta kreativa och öppna för nya ideer. Och så är ni bättre på modern dans än balett. Men det är bara utifrån vad jag sett, är hon noggrann att påpeka.

David Richter

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".