skivomslaget till "Abbey Road". Foto: AP/Scanpix

Berömt Beatles-foto sålt

180 000 kronor. Det blev slutpriset - nära dubbelt så mycket som utropspriset - för ett fotografi av medlemmarna i The Beatles som såldes på auktion i London på tisdagen. Men så är det också ett lite speciellt foto. Det visar Beatles-medlemmarna på promenad över det klassiska övergångsstället på Abbey Road, men de promenerar baklänges.

Bilden är tagen av Iain Macmillan, som även tog den världsberömda bilden vid samma övergångsställe som pryder albumet "Abbey Road" från 1969. Vid första anblick är den nu sålda bilden väldigt lik skivomslaget, men utöver baklängespromenaden finns flera skillnader: Paul McCartney bär sandaler i stället för att vara barfota och hans cigarett saknas.
Beatles-artefakter har högt samlarvärde och inbringar ofta höga priser på auktioner. Förra året såldes till exempel ett kontrakt som visar hur bandet vägrade att spela för en segregerad publik för 150 000 kronor, skriver NME.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".