1 av 2
Tova Stewart, Michael Shannon och Jessica Chastain i "Take Shelter". Foto: Sony Pictures.
2 av 2
Michael Shannon spelar Curtis i "Take Shelter". Foto: Sony Pictures.
recension | film

”Take Shelter” obehagligt bra

Recension: Take Shelter
1:35 min

I dag har den amerikanska filmen "Take Shelter" svensk biopremiär, en film som vann kritierpriset i Cannes förra året. Det är regissör Jeff Nichols andra långfilm, han står också för manus och precis som i debutfilmen "Shotgun Stories" från 2007 spelar Michael Shannon huvudrollen. Här gestaltar han en grovarbetande kärnfamiljsförsörjare som bor med sin fru och dotter på landsbygden i Ohio. Men han mår inte så bra.

Pappan i familjen har mardrömmar och ser syner. Det regnar brunt regn och svarta döda fåglar dimper ned på marken. Hunden biter honom i drömmen och det fortsätter göra ont länge efter att han vaknat. Han räds den apokalyptiska stormen och vill till varje pris skydda sin fru och dotter.

Vi befinner oss på landsbygden i Ohio med milsvid utsikt över slätterna. En arbetarklassfamilj med gamla maktstrukturer i ryggen. Han jobbar hårt. Hon tar hand om flickan.

Det är mörkt, inte bara i pappans inre, utan också i hemmet. Han är en man av tystnad. För stolt för att prata om det. Hon undrar hur han mår och den kvinnliga omtanken provocerar den manliga stoltheten.

Och det spelar ingen roll om något händer eller inte. Insikten att: det skulle inte vara konstigt om det hände nu är obehaglig så det räcker.

Michael Shannon som spelar pappan har ångesten i hela ansiktet. Och hans plågor växer. Liksom filmen. Man sugs in i den i väntan på, ja...diagnosen eller stormen?

Det är frågan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".