Den holländske författaren och Alma-pristagaren Guus Kuijer. Foto: Bertil Ericson/Scanpix

Guus Kuijer har slutat skriva barnböcker

Han fick årets Alma-pris för sina barnböcker - men har inte kunnat skriva för barn på sex år. Det avslöjade den holländske författaren Guus Kuijer när han på tisdagskvällen mötte den svenska publiken i Kulturhuset i Stockholm

- Sedan filmregissören Theo van Gogh mördades i Holland skriver jag om religiös fundamentalism - för vuxna. Jag vill inte besvära barnen med det temat, sade Guus Kuijer.
Filmaren Theo van Gogh var starkt kritisk mot islam. Han mördades i november 2004. Mannen som utförde dådet dömdes till livstids fängelse för terrorbrott.
Den 28 maj tar Guus Kuijer emot årets Alma-pris ur kronprinsessan Victorias hand. Han fick det för att han "med fördomsfri blick och intellektuell skärpa" gestaltar problemen i det moderna samhället och de stora livsfrågorna i böcker för barn. Men i dagsläget är det litteratur för vuxna som gäller.
- Just nu skriver jag om Bibeln för icke-troende, den första delen "Första mosebok" kommer i oktober. Och jag tror att ifall jag ska skriva om hela Bibeln blir det ingen tid över till att skriva barnböcker.
Sara Ullberg/TT Spektra

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista