Mike van Graan. Foto: Ellen Elmendorp
Intervju

"ANC har sålt ut sina idéer"

2:05 min

Igår berättade vi i Kulturnytt om hur kontroversen kring  Brett Murreys målning, föreställande sydafrikas president Jacob Zuma med genitalierna hängande ur gylfen, eskalerar. Att ANC har tagit till rättsliga åtgärder är inget Brett Murreys kollega, dramatikern och aktivisten Mike van Graan,  är överraskad över.

 |

– Absolut inte, för ANC hatar kritik och har en tro på att de är en slags frigörande rörelse. Vilket rimmar illa med oss som en gång stödde ANC och kampen mot apartheid har blivit otroligt dessillusionerade över hur partiet har sålt ut sina idéer, säger Mike van Graan när vi träffas i Stockholm.

Han berättar om hur han och Brett Murrey anordnade anti-apartheid-teater-festivaler i apartheidsregimens sydafrika under 80-talet, som dock oftast blev inställda av säkerhetspolisen.

– Så det är Brett Murreys historia. Att han använde sin konst för att göra politiska ställningstaganden mot apartheidregimen, det är 20 år senare och han nu använder han sin konst för att göra politiska ställningstaganden mot ANC, säger Mike van Graan.

Mike van Graan gör också nästan uteslutande politisk teater och han är glad att den här typen av konstnärliga uttryck från Sydafrika nu får uppmärksamhet, då han menar att den teater från Sydafrika som visats utomlands varit missvisande.

– De ville ha teater som är om den lyckliga regnbågsnationen, eller teater om gambudans och ett intryck från en mirakelnation. Och jag gör inte sådan teater, fortsätter Mike van Graan.

Mike van Graan tror att många sydafrikanska konstnärer hämtar intryck från politiken, just tack vare dess många interna konflikter. Mike klassificerades som färgad under apartheidregimen, och på grund av hans hudfärg var det Drama det enda han fick plugga på universitetet i Kapstaden. Så att mixa post-apartheid, politik och konst känns naturligt för honom och många konstnärer.

– Ibland så berätter jag hur jag tackar apartheid för att annars hade jag aldrig varit en dramatiker idag, säger Mike van Graan.

Andreas Landmark
andreas.landmark@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista