Historieprofessor Alexandra Bounia Foto: Gunnar Bolin/SR.
Kulturen i krisens Grekland

Den akademiska flykten från Grekland

Lyssna på Gunnar Bolins reportage
2:03 min

I Grekland drabbas universiteten av krisen på fler sätt än bara rent fysiskt i form av indragna tjänster och avgiftsbelagda forskarutbildningar som lett till färre studenter. Även innehållsligt, i kurserna, blir krisen synbar. Gunnar Bolin träffade historieprofessorn Alexandra Bounia i Aten.

Vi får vårt kaffe ute i den välmående förorten Kifissia i Aten. Alexandra Bounia är professor i historia på Egeiska universitetet på ön Lesbos i Grekland. Hon har just berättat för mig om hur lönerna sjunkit med 35 procent, hur alla icke fast anställda, 15 av 40 på hennes institution, fått sparken och jag kan inte låta bli att avbryta och fråga ”är det inte frestande att flytta utomlands”?

– Sjävklart är det det, och akademikerna har redan börjat lämna landet, jag har tre kollegor som flyttat senaste månaderna och en flyttar nästa månad, säger Alexandra Bounia.

Hon berättar att hela universitetsverksamheten har förändrats efter krisen, tidigare var till exempel filosofi, litteratur och historia prestigeämnen i Grekland, mycket beroende på landets speciella historia. Det var kurser som krävde toppbetyg för att man skulle komma in.

I dag väljer man studier bara efter var det går att få jobb, något som innebär att många läser till lärare eller polis och få till läkare som vi har för många av. Humaniora lockar inte heller, krisen innebär en ny syn på kunskap.

Men det är ju helt förståeligt att man söjer sig till utbildningar med en chans att få jobb nu när tiderna är som de är säger Alexandra Bounia, men en annan sak är att även själva inriktningen på hur man studerar har förändrats. Tidigare läste man historia och arkeologi för att försvara och ta vara på vårt förflutna, idag handlar det historiestudierna mer om turism eller finansieringsfrågor.

– Det blir en instrumentalisering av kunskapen säger, Alexandra Bounia,

Slutligen tillägger hon att hon som historielärare skäms extra inför det nazistiska partiet Gyllene Grynings syn på nationen och blodet: man är bara grek genom sitt blod är deras slogan.

– Det är så absurt, du kan inte ana hur jag skäms när jag tänker på att 7 procent röstade på dem.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".