Högskolor kan bli stiftelser

Vill ni vara statliga eller bli självständig stiftelser? Den frågan kommer regeringen snart att ställa till landets universitet och högskolor. Det skriver Dagens nyheter. Kritiker menar att förslaget är ett hot mot den akademiska självständigheten snarare än ett sätt för högskolorna att få mer självbestämmande.

Utbildningsdepartementets förslag lockar högskolorna och universiteten med att stiftelseformen ger större frihet att bestämma själva över till exempel fastigheter och möjligheter att bilda dotterbolag.

– Men inget universitet ska tvingas att bli en stiftelse mot sin vilja, säger statssekreterare Peter Honeth till DN.

Men han tycker att det vore bra om fler lärosäten blev stiftelser. Det skulle, menar han, ge en frihet som de inte kan uppnå som statliga institutioner.

Sveriges universitetslärarförbund, Sulf, är skeptiska och menar att det inte stämmer att stiftelseformen skulle ge mer frihet. De ser en risk att eleverna skulle bli mer som kunder och lärarna producenter.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".