Den eneste Ene - The musical, Foto: Miklos Szabo

Banala komedin ”Den enda rätta” blir underhållande konsert

2:16 min

Många minns säkert Susanne Biers 90-talsfilm ”Den enda rätta” eller ”Den eneste ene” som den heter på danska. I Danmark finns den också som musikal. Nu har den gått upp i Glassalen på Tivoli Köpenhamn och hade premiär i veckan.

Det var 1998 som snickaren Niller sa ”Haj” till make up-experten Sus. I Sverige brydde vi väl oss inte så mycket om filmen, men på andra sidan sundet blev det en dundesuccé med miljonpublik.

Musikalen rider på igenkänningen. Mycket till pjäs är det egentligen inte. En ganska banal romantisk komedi – motgångar, missförstånd och befriande förening i slutet. Och någon större energi läggs inte heller på att fördjupa spelet.  Det handlar mer om korta sketchliknande scener, i syfte att leverera replikerna som publiken redan kan.

Musiken har Jesper Winge Leisner och Thomas Helmig skrivit. Deras adelsmärke är 80-talslåtar i samma stil som då Danmark spottade ur sig massor av bra musik och artisterna alltid verkade heta Sanne, Anne, Hanne och Lis. Alltså ganska raka poplåtar som sätter sig snabbt.

I huvudrollerna har vi Mia Lyhne och Nicolai Kopernikus. Egentligen inte alls sångare. Det märks, men man förlåter det gärna, det finns bättre röster på andra håll i ensemblen, och på något märkligt sätt blir de vokala skavankerna nästan lite charmigt passande för duons vilsna och kärlekstörstande karaktärer.

Ett och annat snyggt ensemblenummer bjuds det på, men att kalla det här ett helgjutet musikal-verk, vore att gå långt.  Det påminner egentligen mer om en konsert  där spelscenerna funkar som transportsträcka till musiknumren.  Men en ensemble med påtaglig spelglädje och viss utstrålning får det ändå rätt underhållande. Sämre konsert har man sett.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista