Fängslad syrisk journalist riskerar dö

Den fängslade syriske journalisten Mazen Darwish torteras och riskerar att dö, rapporterar Reportrar utan gränser. Mazen Darwish, ordförande för Syriska centret för medier och yttrandefrihet (SCM), blev tillsammans med femton kollegor gripna av den syriska armén i februari i år efter en räd mot centrets kontor i Damaskus.

Enligt källor till Reportrar utan gränser utsätts journalisterna för tortyr och eftersom mediciner och hälsovård saknas hotas nu Mazen Darwishs liv.

De syriska myndigheterna har vägrat säga var Mazen Darwish befinner sig. Han har inte fått tillstånd att tala med sin familj eller advokat, i strid mot internationell rätt.

Reportrar utan gränser hävdar att gripandet av Darwish är ett sätt att tysta honom.

Mazen Darwish har spelat en nyckelroll som en stark försvarare av de mänskliga rättigheterna och av yttrandefriheten.

Han har bidragit till att sprida nyheter om situationen i landet under det senaste året, en period när det varit praktiskt taget förbjudet för journalister att verka i Syrien, skriver man i ett pressmeddelande.

SR Kulturnytt

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".