Foto: Carl Thorborg.

Uppfriskande lekfulla Bergmanhommager

2:06 min

 Ingmar Bergman donerade fem år före sin död sitt privata arbetsarkiv till Svenska Filminstitutet, tillgängligt för forskning. Nu har dramatikern och regissören Marcus Lindeen gjort en föreställning ”Arkivet för orealiserbara drömmar och visioner” som bygger på opublicerat arkivmaterial och som hade premiär i helgen på Stockholms stadsteater. Maria Edström var på genrepet.

”Fisken” – fars för film av Ingmar Bergman. Manuset handlar om filmregissören Joakim Naken. Eller vad säjs om ”Kärlek utan älskare” eller ”Från sperm till spöke”?! Marcus Lindeen har otvivelaktigt haft en guldgruva att ösa ur när han ur Bergmans alla infall och utkast knådat ihop sin egen högst personliga föreställning, vilket han gjort förr, senast med uppsättningen ”Djur som dör”.

Här sitter ensemblen i pjäsens början uppradade på stolar som inför en kollationering, en första genomläsning. Vem är du? kan man fråga och ur Bergmans textfragment prövas olika rollfigurer, scener och förlopp. Den sexhövdade ensemblen klarar galant att leka och nojsa med texterna, jag säjer bara Marika Lindström som full kvinna på cocktailparty, och i första halvlek är det humorn, det liksom lite corny, de föråldrade uttrycken och åtbörderna som dominerar.

”Mitt anteckningsblock” står det med stora bokstäver på en projektion av Bergmans block, det är nästan något pubertalt i detta ständiga skrivande och prövande där sex och döden är huvudpersonerna.

Påfallande är hur sexuellt mycket mer vågade de här ”orealiserade” texterna är, det var ändå en rätt pryd tid som, i alla fall den yngre, Bergman verkade i.

Sen går en veckad ridå ner en liten stund och går upp för ett mer allvarligt utforskande, en krockad bil med blinkers i dimma, en äkta man sitter fastklämd och fram träder den vuxnare och mer tidlösa Bergman med sin känsla för repliker och situationer. Vissa scener gör en tom osäker om de finns på ”riktigt” eller ej, tex när Niklas Falk vill visa Per Sandberg pornografiska bilder i en förtätad liten rysare…

Det är uppfriskande att en yngre generation gör sina egna mer lekfulla hommager till Bergman, senast Jörgen Dahlqvist med sina ”Bergman-variationer” på Malmö stadsteater och nu möter Marcus Lindeen upp fint och leker vidare.  

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista