Rasul Jafarov och Loreen, Foto: Civil Rights Defenders

Början till ett öppnare Azerbajdzjan

2:10 min

Efter Loreens seger i Eurovisionsfinalen i lördags har nu schlagercirkusen dragit vidare och börjat planera inför nästa års final i Sverige. Men kvar finns de azerbajdzjanska demokratiaktivister som fått stor uppmärksamhet på senare tid. Kulturnytt ringde upp Rasul Jafarov, talesperson för kampanjen Sjung för demokrati som bildades inför Euruvisionsfinalen i Baku.

– Vi drar igång en stor kampanj till försvar för mänskliga rättigheter genom musik, säger Rasul Jafarov som hoppas kunna få stöd från musiker från både Azerbajdzjan och andra delar av Europa. Han säger att det här bara är början på en ny rörelse för ett öppnare och mer demokratiskt Azerbajdzjan.

Jafarov var en av de demokratiaktivister som i förra veckan syntes tillsammans med Loreen när den svenska artisten besökte icke-statliga organisationer i Baku. Han berättar att människorättsgrupper inför finalen drog igång en kampanj i sociala medier för att folk skulle rösta på Loreens bidrag. Och Jafarov är säker på att den solidaritet den svenska sångerskan visade med demokratirörelsen i landet kommer att leva länge i minnet hos många unga i Azerbajdjzan.

Myndigheterna i Baku anklagar kampanjen Sjung För Demokrati för att försöka politisera Eurovisionsfinalen. Kampanjledaren Rasul Jafarov slår tillbaka och säger att det i själva verket är Azerbajdzjans regering som politiserat evenemanget genom att vilja göra ett propagandanummer inför den europeiska tv-publiken. Och det märks att vår kampanj skrämt upp de statliga strukturerna i landet, säger Jafarov.

– Representanter från statskontrollerade medier dök upp på alla våra evenemang och maktstrukturerna har hållit koll på det vi gör, säger Rasul Jafarov.

Sjung för demokratin är en paraplyrörelse för människorättsorganisationer från hela Azerbajdjzan. Men istället för att upplösas nu när finalen i Baku är över fortsätter kampanjen med mer långsiktiga mål. Rasul Jafarov ser det som en unik chans för Azerbajdjzan att kunna bli en fullvärdig medlem av en europeisk gemenskap. På frågor om riskerna för hot svarar Jafarov att det inte är någon skillnad. - Vi riskerar alltid att gripas, ställas inför rätta, hotas på telefon och i brev. - Vi har alltid blivit hotade och kommer förmodligen fortsätta att bli det, säger Rasul Jafarov, koordinator för Sjung För Demokratin.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista