Thilo Sarrazin, Foto: Fabrizio Bensch/Reuters

Tysk skandalförfattare skriver ner Euron

2:08 min

För två år sedan gjorde Thilo Sarrazin skandalsuccé med boken "Tyskland avskaffar sig själv", som kritiserade den muslimska invandraringen i Tyskland. Nu kommer han med en ny bok, denna gång om Euro-projektet, och även denna gång blir det skandalrubriker.

Den förra boken blev den mest sålda fackboken om politik på flera decennier i Tyskland och den orsakade med sin starka kritik av den muslimska invandraringen i Tyskland en debatt som pågick hela hösten 2009. Sarrazin anklagades både för rasism och elitism i sin syn på det tyska samhället och många krävde att han skulle uteslutas ur det socialdemokratiska partiet. .

Thilo Sarrazins nya bok "Europa braucht den Euro nicht", på svenska " Europa behöver inte euron" har fått enorma rubriker i Tyskland.

Författaren Thilo Sarrazin säger i en av många intervjuer att det är ju trevligt om folk intresserar sig för hans bok, det är ju därför han har skrivit den. Likt en rock eller filmstjärna höll han den senaste veckan hov i många av Tysklands medier med nya boken "Europa braucht den Euro nicht", på svenska " Europa behöver inte euron".

Sarrazins nya är på över 400 sidor om ett förvisso brännbart och laddat ämne förnärvarande, skuldkrisen, men det är sidor som inte alls fått samma stora uppmärksamhet om han inte hade skrivit sin förra bok på det sättet han gjorde det.

Då handlade det bl a om att Tysklands framtid och intelligensnivå enligt Sarrazin är hotade genom invandringen och den boken har hittills sålt i smått otroligt dygt 1.3 miljoner exemplar. Den nya boken kommer förmodligen inte sälja lika mycket, men 150 000 exemplar består den första upplagan av och den ligger redan högt på flera bästsäljarlistor.

Sarrazins nya tema har redan figurerat flitigt i både den seriösa debatten och i humorprogram. I en parodi på en mycket populär Tv-deckare från 70-talet säger den ena deckaren till den andra.

-Har du inte hört, vi behöver inte euron längre?
-Vem säger det, frågar den andra?.
- Sarrazin förstås får han som svar, en som säljer så många böcker och syns så mycket på TV måste bara ha rätt!

Den här gången är det mest kontroversiella från Sarrazin att han tycker att Tyskland ställer upp som Euroräddare av dåligt samvete för förintelsen och andra världskrigets förbrytelser. Andra teser i boken är att Europa och Tyskland klarat sig lika bra utan euron och att eurozonen var felkonstruerad från början.

- Det jag skriver är ibland lite tillspetsat för att jag ska få den där nödvändiga uppmärksamheten, sa Thilo Sarrazin i höstas i en intervju om sin förra bok.
Med sin nya bok har han uppenbarligen lyckats med den taktiken igen.

Daniel Alling
Berlin

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista