John Malkovich i rollen som poeten, journalisten och seriemördaren Jack Unterwegger. Foto: Scanpix.

John Malkovich med en barockorkester i ryggen

Lyssna på Kerstin Berggrens intervju med John Malkovich
2:31 min

Den välkända och omfattande musikfestivalen i tyska Dresden är inne på sin tredje och sista vecka. En av de stora attraktionerna har varit den mycket speciella teater- och operaföreställningen "The Infernal Comedy" med skådespelaren John Malkovich i huvudrollen, tillsammans med två sopraner och en hel barockorkester. Kulturnytts Kerstin Berggren har träffat John Malkovich på plats.

Föreställningen handlar om den österrikiske seriemördaren Jack Unterweger som satt i fängelse i 15 år för mord på en ung kvinna och sen släpptes fri i förtid, bland annat efter påtryckningar från en lång rad intellektuella. Han var då en känd författare, journalist och medverkade mycket i TV. Så småningom uppdagades att han under sitt första år i frihet mördat ytterligare elva prostituerade kvinnor.

– Jag älskar att arbeta med  författaren och regissören Michael Sturminger, säger John Malkovich. Mer än någon regissör jag arbetat med tidigare så förstår han att teatern är ett levande väsen, den är organisk och flyktig. Man kan inte stänga in den.

Till sin hjälp på scenen att gestalta Unterwegers liv har John Malkovich två sopraner och ju längre föreställningen framskrider, desto skickligare och samtidigt allt mer barockt - i dubbel bemärkelse – tvinnas musiken och den makabra handlingen ihop på ett fascinerande sätt.

– Jag jämför alltid teaterskådespeleri med att surfa. Man paddlar ut med sin lilla surfingbräda tidigt på morgonen och väntar på den stora vågen. Kanske är det så att många skådespelare tror att de själva är vågen, med det är fel. Vågen uppstår i mötet mellan pjäsen och publiken., säger John Malkovich med ett leende.

När huvudpersonen Unterweger i Malkovich gestalt plötsligt drar upp en röd bh ur fickan och formar den som en snara - då blir det knäpptyst.

För mig framstår John Malkovich som en riktig teaterräv, mer än den filmstjärna som han är mest känd som . Och han nickar och håller med.

– Jag är nog urtypen för en så kallad scenräv. Jag har alltid varit mer fascinerad av teater än film och jag känner mig nästan alltid mer hemtam på teaterscenen. Film och teater är förstås två helt olika världar.  

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".