Paul Rusesabagina. Foto: Scanpix
nyhet

Rwandisk hjälte inviger Peace & Love-festivalen

Paul Rusesabagina: "En person kan alltid göra skillnad"
3:05 min

Kulturnytt kan idag avslöja att hotellchefen Paul Rusesabagina inledningstalar vid musikfestivalen Peace & Love i Borlänge i sommar. Rusesabagina, som porträtterats i filmen Hotell Rwanda, räddade över 1200 människors liv, under folkmordet 1994. Han driver numera en stiftelse och Kulturnytt ringde upp.

– Jag har alltid sagt att människor inte ska skämmas för att de inte är många, en person kan alltid göra skillnad, säger Paul Rusesabagina över telefon sittandes i sitt hotellrum i Los Angeles.

Han är i USA på en tal-turné för sin stiftelse, som samlar in pengar för återföreningen i Rwanda. Han berättar om sina upplevelser när han under 100 dagar skyddade 1268 rwandier undan folkmordet i Rwanda 1994. Han har jämförts med Raul Wallenberg och Oskar Schindler, samt blivit porträtterad i en hollywoodfilm, och om folkmordet har det gjorts ett tiotal filmer och enormt många dokumentärer och böcker.

– Ingen kan förstå, filmerna kan aldrig visa vad som verkligen hände, säger Paul Rusesabagina och menar att man ska vara försiktig när man tolkar filmera om honom och Rwanda, då verkligheten är värre och komplicerad.

Paul bor nu i Belgien med sin familj, och har på senare år hamnat i öppen konflikt med Rwandas president Paul Kagame, då han menar att presidenten återigen underblåser etniska motsättningar genom att skapa en politisk elit och samtidigt fängsla oppositionsledare i Rwanda. Paul Rusesabagina själv har fått kritik i efterhand för att han tog betalt av de han skyddade i sitt hotell, vilket han förklarat med att han inte alls visste att folkmordet skulle pågå så länge. Men det gjorde det, och Paul förlorade också familj vilket han fick reda på när han besökte sin bror när det värsta dödandet slutat.

– Hela landet luktade den dagen, vägarna var fulla av döda kroppar. Vi hade förlorat vår äldre syster, vår yngre bror och många andra i familjen. Vi körde söderut för att besöka min svärmor och innan vi hade kommit fram hade hon blivit mördad tillsammans med hennes svärdotter och sex barnbarn. De hade slängts i en grop vi använde för att göra bananöl. Jag satte mig i min svärmors hus ruiner och grät, som ett barn. Och för första gången i mitt liv sa jag till mig själv: Om jag hade en pistol, skulle jag döda någon.

Oavsett vad som hände på hotellet så kvarstår faktum, han räddade 1268 rwandier och har en historia att berätta när han besöker Sverige i juni.

 – Man måste bara föreställa sig vad som händer i vår verkligehet, och gå till handling, säger Paul Rusesabagina.

Andreas Landmark, SR Kulturnytt

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".