en utbränd mattaffär efter upploppen i Tottenham 7e augusti 2011

Mike Press om kravallsäker stadsplanering

2:30 min

I augusti 2011 blev flera städer i England arenor för allvarliga kravaller, bland annat Tottenham, Birmingham och Liverpool drabbades av plundring, inbrott, upplopp och mordbränder. Hur skulle design kunna motverka det här? Britten Mike Press forskar om brottsförebyggande design – igår var han i Göteborg för att föreläsa om hur Storbritanniens städer bör formges efter upploppen. För Kulturnytt berättade han att design spelar stor roll för hur vi beter oss – och i förlängningen för att förebygga brott

– Design spelar en stor roll i samhället för att förebygga brott. För varje objekt, varje omgivning, varje system, som skapas eller finns, kommer antingen uppmuntra brott eller motverka brott, säger Mike Press.

I augusti förra året slog Mike Press på tvn och såg sin gamla mataffär stå i brand, under upploppen i Tottenham. Men istället för att bli arg blev han konfunderad. Han menar att man måste förstå frustrationen bakom upploppen i England, och angripa sjukdomarna, inte symptomen. Många, speciellt unga, känner sig idag inte hemma i sin egen stad, utan alienerade. Och i takt med att städerna förändras - växer och delas - blir det allt viktigare att prata om de frågorna.

– Våra städer står inför enorma utmaningar idag. Det handlar om vår sociala, utvecklingar, miljö, hållbarhet. Våra samhällen är mer komplicerade än de var förr, de fragmenteras mer idag, vilket de inte gjorde tidigare, säger Mike Press.

Och arkitekter och designers har stort ansvar i hur man ska hantera det här, menar han, inte över en natt men mer långsiktigt. Utformningen av offentliga utrymmen som torg och parker påverkar vårt beteende, och kan motverka plundringar, rån och vandalism. Mike Press hänvisar till en egen ism- en Ikea-ism, att man är stolt och tar hand om det man själv skruvat ihop och satt samman. Ett beteende menar han också kan appliceras på stadsplanering.

– Så det handlar om grundläggande beteendevetenskap: om vi skapar något, blir vi är stolta om det, och identifierar vi oss med det. Så om den kreativa lusten i alla oss kan påverka stadsmiljön kommer vi alla tjäna på det.

Delaktighet kan alltså vara en lösning, vilket Mike Press har sett lyckade exempel på bland annat i Manchester och New York. Gemensamma odlingsytor och kreativa projekt, öppna fönster istället för igenaffischerade, kreativt och välkomnande istället för övervakat. Naturligtvis kan man inte skylla upploppen i somras på dålig stadsdesign, menar Mike Press, däremot kan man genom formgivning iallafall delvis förebygga att det sker igen.

– De flesta känner sig helt alienerade från sin stad, där de bor och där de jobbar, eller handlar mat. De platserna bara finns, det finns inget att förlora, de betyder ingenting speciellt för personen. Jag tror vi skulle kunna göra det annorlunda, säger Mike Press, forskare på relationen mellan brott och design.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista