Ny musikfestival planeras i Malmö

Malmö symfoniorkester vill med hjälp av ny teknik satsa på musikupplevelser. En mässa och en festival planeras att hållas om två år, skriver Sydsvenskan.

Malmö symfoniorkesters vd, Dragan Buvac, förutspår att konsertpubliken i framtiden kommer att kunna påverka vad som sker på scenen.

– Man kan tänka sig att publiken som grupp, eller någon enskild, kan ändra det som sker på skärmen och scenen via sitt spelande med en joystick, säger han till Sydsvenskan.

Han lägger dock till att det är musiken ska fortsätta vara det centrala, inte tekniken.

Buvac anser att den klassiska musiken behöver hitta nya sätt för att nå en yngre publik, till exempel genom appar, mobiltjänster och andra digitala möjligheter. Ett annat sätt att nå en bredare publik kan vara genom att direktsända konserter på skolor och sjukhus.

Både danska och svenska institutioner är med i det ya projektet som har tilldelats sju miljoner kronor av EU.

Enligt Dragan Buvac kommer det om ett par år att hållas en festival, med klassisk musik och framtidens upplevelser i fokus, på både den danska och svenska sidan av Öresund.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista