Elever på Valand ratar Bukowskis

1:04 min

Kulturnytt noterar ett nytt inlägg i debatten om auktionsfirmor som säljer konst på förstahandsmarknaden. Ämnet aktualiserades i vintras i och med Tensta Konsthalls utställning "Abstract Possible" som man genomförde i samarbete med Bukowskis. Nu kan Kulturnytt berätta att avgångsklassen vid konsthögskolan Valand i Göteborg vägrade ta emot en representant från auktionsfirman Bukowskis som skulle kommentera deras slutvernisage.

En journalist från Tv4:as lokalredaktion i Göteborg ringde Valands avgångselever och undrade om de fick göra ett reportage om deras vernisage. TV4 skulle ta med en gallerist som skulle kommentera konsten vilket eleverna tyckte var ok, tills det visade sig att "galleristen" egentligen var en representant från aktionsfirman Bukowskis.

– Det blev en ganska snabb vändning. Vi sa jaha, Bukowskis, och då blev det en ganska hätsig diskussion om vad Bukowskis är och vad som hänt på Tensta konsthall och varför TV4 kallar aktionsfirman för en gallerist. Sen var det ett ganska snabbt nej, säger Sasha Waltå som är en av studenterna på Valands konsthögskola.

Dagchefen på TV4 Göteborg, Sara Hellman, säger att de bara ville ha någon som kunde kommentera konsten i ett längre perspektiv. Och representanten från Bukowskis, Lovisa Törnsten, tycker att det lite av ett missförstånd, då det främst verkar ha varit den bakomliggande debatten om aktionsfirmas intåg på förstahandsmarknaden som motiverade studenternas beslut.

– Vi tycker kanske att det var lite märkligt att TV4 inte förhöll sig till det över huvud taget, säger Sasha Waltå.

Andreas Landmark
andreas.landmark@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista