Affisch för "Works by Yoko Ono performance", Carnegie Hall, 1961
konst | intervju

Yoko Onos grapefrukt

Karsten Thurfjell intervjuar Yoko Ono
2:33 min

”Grapefruit” heter den bok som Yoko Ono gav ut på eget förlag 1964, och som innehöll ett antal ”Instruction Pieces”, korta texter med förslag på konstnärliga handlingar att utföra, eller bara fundera på i sin fantasi. Boken har tryckts om flera gånger sedan dess och blivit något av en klassiker inom den konceptuella konsten, och nu är den utgångspunkt för Yoko Onos gästspel i Stockholm, som dels omfattar en utställning på Moderna Museet, och dels ett antal konstnärliga aktioner.

Egentligen kom boken till bara för att komma ihåg dom mängder av idéer som strömmade till under Yoko Onos tidiga år som konceptkonstnär i slutet av 50- och början av 60-talet. Dessutom hade hon inte alltid dom finansiella eller tekniska resurser som krävdes för genomförandet. Men egentligen så räckte det ju för att så ett frö i läsaren eller betraktaren. Som t ex ”Målning att konstrueras i ditt huvud”: Betrakta noga tre målningar . Blanda dom sedan ordentligt huvudet.

Man kan göra det – och man kan tänka på hur det vore.

Att kliva upp på någon av stegarna upp till himlen som visades på Wanås förra året kan vara vanskligt, men sett i backspegeln, så fungerade verkligen Yoko Ono haiku-poetiska instruktioner som en tidig förbindelselänk mellan det japanska och amerikanska avantgarde hon då flackade emellan:

Att boken fick heta Grapefruit var just att hennes favoritfrukt var en korsning mellan apelsin och citron, både öst och väst, dom båda poler som inspirerat henne. Ett spänningsfält som idag smältit samman, menar hon:

De här ofta ytterst korta instruktionerna har funnit fäste hos en allt större publik, kanske just för sin enkelhet, och lyft vidare Yoko Onos konstnärskap, förbi John Lennon-syndromet till rena segertåget över konstvärlden.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista