recension | litteratur

Qaisar Mahmood om svenskhet som kan växa

2:26 min

Finns svenskheten? Pakistanskfödde Qaisar Mahmood har rest Sverige runt och jagat efter den. Det blev boken Jakten på svenskheten, som Katarina Wikars har läst.

Om svenskheten är svaret vad är då frågan? Qaisar Mahmood åker 900 mil på motorcykel som en sentida Nils Holgersson för att försöka förstå det där gnaget av att känna sig utanför.

Midsommarritualerna i Dalarna, gentrifieringen av Möllevångstorget, och ett tomt Rimbo i motljus.

Varför går det inte att komma in?

Han bor i Stockholms innerstad, är akademiker, bevistar surdegsklassens middagar i Midsommarkransen, och är skittrött på alla välmenande medelklassmänniskor som också känner sig utanför, och som säger att svenska traditioner inte finns.

Men är känslan av att inte höra till något som han som andra generationens invandrare har patent på? Lätt att säga om man är på insidan.

Jag tänker att det är som Göran Greider sa om klass häromveckan, att man måste ha växt upp i arbetarklassen för att fatta klassproblematiken, de som är normen kan inte förstå problemet.

Det finns tusen intressanta ingångar i den här undersökningen, Qaisar Mahmood  har satt sig in i all litteratur som skrivits om etnicitet, neurologiforskning, och suttit i utredningsgrupper för att identifiera europeisk identitet etc.

Han frågar bekantas bekanta och förbipasserande medborgare¸  söker slutligen upp sin barndoms Tensta som inte finns kvar.

Han väljer att se den diffusa svenskheten som en lök, som får allt fler lager, från bondementalitetens avskärmande, via industrialismens bruksmentalitet, in i globaliseringen och identitetsval.

Jag har alltid tänkt på en lök som något man skalar av, lager för lager och så är den alldeles tom där inuti.

Löken har ingen kärna.

Men Qaisar Mahmood vägrar att släppa begreppet svenskhet. Alla behöver sammanhang. Dags att börja på en ny berättelse.

Den svenska boxen kan expandera. Det måste till lite uppdaterat kulturarvande, skapa nya band till saker man vill ska höra ihop.

Katarina Wikars