Uffe Elbaek. Foto: Klaus Holsting.

”Finanskrisen har blivit en värdekris”

2:30 min

Finns det kultur som kan göra skillnad under brinnande finanskris? Den frågan gav den danske kulturministern Uffe Elbaek i uppdrag till en egen arbetsgrupp - Team Culture - att besvara under våren då Danmark varit ordförandeland i EU. Igår presenterade deltagarna i Team Culture sitt resultat för EU-parlamentariker i Bryssel.

Uffe Elbaek blev överraskad över vad kulturlaget kommit fram till.

--Något som överraskade mig över att deras fokus inte låg på den ekonomiska krisen utan på den värderingskris som vi genomgår, säger han.

Vid sidan av att hitta projekt som gör skillnad i Europa i dag har man också tagit fram en skrift, en slags manifest där man beskriver Europas kris - som inte bara som en ekonomisk kris - utan som en värderkris.

Det överraskade Uffe Elbaek men han är glad över manifestet som han beskriver som ett upprop till alla att diskutera vilka grundläggande värden det är som håller ihop Europa och motarbetar nationalistiska eller främlingsfientliga strömningar.

– Det är ett upprop till oss alla att diskutera vad det är för grundläggande värden som håller ihop Europa. Hur ska de kunna garantera att vi fortsättningsvis har ett solidariskt Europa med mångfald som kan stå emot nationalism, xenofobi och homofobi?, säger han.

Under våren har EUs kulturministrar också diskuterat det förslag till kulturprogram 2014-2020 som Eukommissionen har lagt fram där man föreslår att en sammanslagen kultur- och mediebudget ska öka med 37 procent eftersom man bedömer kulturen som ett tillväxtområde.

Det är en siffra som kulturministrarna inom EU inte har kunnat enas om att stödja men Uffe Elbaek säger att han är nöjd med att man fått med sig kulturministrarna på att stödja programmets innehåll och att kulturen måste vara en politisk prioritering.

– Jag är glad för att alla länder backade upp idén bakom programmet, säger han.

Och även om han själv gärna skulle se att kulturbudget växer har han förståelse för att kollegor i andra länder idag inte är säkra på om de kan stödja en sådan statsning.

– Men jag har också respekt för att många medlemsländer i EU inte har pengar för en utvidgad budget, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista