Bild från Dreams in flight av katalanska scenkonstgruppen La fura dels Baus. Foto: Wikimedia Commons

La fura dels baus gör Elektra i Umeå 2014

1:11 min

Nu faller allt fler pusselbitar på plats inför det kommande Europeiska Kulturhuvudstadsåret i Umeå 2014. I veckan stod det klart att Norrlandsoperan planerar att sätta upp Richard Strauss opera Elektra i en stor och omfattande utomhusproduktion. Operan skapas tillsammans med den katalanska scenkonstgruppen La Fura dels Baus.

Redan 2003-2004 samarbetade konstnärer i Umeå med de katalanska kollegorna, så tanken är inte så avlägsen som man kanske kan tro..

- Kontakterna har funnits tidigare och dem har vi hållit öppna. När de började glida över till opera, som de gjorde under de senaste åren så var det naturligt att kopplingen blev just opera  mellan Umeå och den här gruppen, säger Fredrik Lindegren.

Det lär inte bli någon traditionell uppsättning av Elektra när La Fura dels Baus från Barcelona står för den konstnärliga utformningen. Gruppen arbetar med stora nyskapande allkonstverk som engagerar mängder av människor.

- Själva idén med den här uppsättningen är ju inte bara att producera en föreställning utan det är det stora förarbetet, och där är det väldigt många lokala aktörer som måste vara med. Vi vill också jobba med många typer av professionella kulturutövare i den här staden,  så det är många som kommer att kunna vara delaktiga i produktionen. Där finns ju väldigt mycket av vinsterna, och det är givetvis spännande att få möta den här typen av erkända grupper, betonar Fredrik Lindegren och påpekar att mycket intressant i sammanhanget är förstås att Norrlandsoperans verksamhet hamnar i det offentliga rummet, kommer ut från sina lokaler och får vara utomhus och att en potentiellt mycket stor publik får ta del av Norrlandsoperans repertoar.

Kerstin Berggren intervjuade Fredrik Lindegren, konstnärlig ledare för det kommande kulturhuvudstadsåret.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista