Kirsten Stewart som Snövit, Chris Hemsworth som jägaren och Charlize Theron som drottningen i Snow White and the Huntsman.
recension | film

Snövit misslyckas med allt

2:28 min

Snövit är dubbelt bioaktuell med Julia Roberts i "Spegel spegel" och från och med i dag med Kristen Stewart i "Snow White and the Huntsman", regissören Rupert Sanders första långfilm. Och om Göran Sommardal får bestämma också hans sista.

Jo, det finns en spik i början av Snow White and the Huntsman. Och det är en rejäl, handsmidd spik det är frågan om, som Snövit använder för att hålla den elaka drottningens nästan lika ondsinta bror stången. Men förutom den spiken hittar jag i Rupert Sanders fria filmatisering av den klassiska sagan ingenting annat än själva varumärket, och lite dvärgar, fauner och fanskap, en spegel, spegel på väggen där, en svart skog och några skräckfilmseffekter, ett par tre kärleksflämtningar och ett rött äpple. I denna soppa.

Och ingen kommer undan i den här filmen, och det beror möjligen på att Rupert Sanders är en oerfaren personinstruktör, men skådespelarna i filmen börjar aldrig spela: det är autopilot från början till slut. I stället för att gestalta starka känslor skriker man, fast utan känsla. Kristen Stewart som Snövit "flämtar godhet" filmen igenom. Charlize Theron föreställer stilfullt och godhetsfullt den onda drottningen.

Dialogen är bara dum och stum, också utförd med ett otänkt sammelsurium av dialekter och munarter. Inte ens drottningens magiska spegel har man låtit vara i fred utan fluffigt förvandlat till värsta Oraklet i oljetråget, fast utan Per Oskarsson och inte ens med Kalkonens diskreta charm.

Bombasmer och mischmasch. Det blir inte ens en pytt-i-panna. En vällagad pytt kräver åtminstone att ingredienserna smaksätts och kontrasteras och stäms av mot varandra, här slängs de bara i allteftersom.

Jag minns att när jag hade sett "Tron Legacy", bedömde jag det som att jag hade sett en av de tre sämsta filmerna i mitt liv, jag kunde bara inte komma på de två andra. "Snow White and the Huntsman" kan mycket väl vara en av dem.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista