Miniräknare med inbyggd sändare som främmande makt använde. Foto: Lars Hedelin
recension | utställning

Säpo utan lösmustach för landets skolungdom

2:07 min

På Polismuseet i Stockholm lättar man på förlåten och visar en utställning om Säpo. Den är tänkt ge en inblick i Säkerhetspolisens uppdrag som det ser ut idag men står också med ena benet i historien.

Det är väl lite paradoxalt att det är just Säpo som här framträder i helfigur och utan lösmustach. Men det är förstås också tanken bakom utställningen - att en del av de myter som omger hemliga polisen ska skingras så att Säpo kan kliva fram ur dimman som demokratins beskyddare. På polismuseet handlar det om Säkerhetspolisen på din och min sida. Eller på den svenska skolungdomens sida kanske man ska säga, för det är dom som är utställningens målgrupp.

Men hur gestaltar man då Säpo på ett museum? Hur ser Säpo ut?

Ja, dels så består ju verksamheten av människor av kött och blod och dem hör vi berätta om sina jobb i hörlurar och det gör de bra. Och så finns det förstås i polismuseets magasin en massa gammal radioutrustning och annat att visa upp - sådant där som det spionerades med förr i tiden.

Men mest av allt är det text längs med väggarna och del är väl så skolungdom är van att bli tilltalad av myndigheterna. Textsjoken, grafiken och den milda mintgröna färgsättning påminner rätt mycket om t. ex. klamydiainformation hos vårdcentralen. Det är sakligt och nyktert och ja... myndigt.

Som ett slags broschyr kan utställningen säkert bredda bilden av Säpos verksamhet, men den framkallar också en museal fantomsmärta, en stark närvaro av allt det som inte berättas. Till viss del hör det sakens natur, till stor del blir det ofullständigt som historieskrivning. Och lite lustigt är att hemliga polisen som väl vet allt om oss ändå verkar ha missat det faktum att målgruppen, den har gått på sommarlov.

I rättvisans namn ska dock påpekas att utställningen forstätter långt efter att sommarlovet är över.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista