Nobelpriset sänks med två miljoner

Alla Nobelpris sänks med 20 procent, det beslutade Nobelstiftelsen vid ett styrelsemöte tidigare i dag, skriver man i ett pressmeddelande. Anledningen är att man vill säkerställa den ekonomiska basen för Nobelpriset.

Styrelsen bedömer att man behöver sänka prissumman för att få en tillräckligt god realavkastning på Nobelstiftelsens kapital under de närmaste åren.

Det senaste decenniet har man haft en avkastning som har understigit den totala summan för samtliga Nobelpris och verksamhetens kostnader.

Därför har man påbörjat ett arbete för att reducera kostnaderna för stiftelsens centrala administration och Nobelfestligheterna, skriver man i pressmeddelandet.

Vidare meddelar man att den satsning på ett Nobel Prize Center på Blasieholmen i Stockholm som man tidigare talat om, inte kommer att bekostas av Nobelstiftelsens egna kapital.

- Nobel Prize Center kommer att bli en viktig bas i vårt arbete med att på lång sikt bevara Nobelprisets ställning och sprida Nobelprisets budskap till en global publik, säger Lars Heikensten, Nobelstiftelsens verkställande direktör i pressmeddelandet.

SR Kulturnytt

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".