Documentas ledning anklagas för censur

2:47 min

Den tyske konstnären Gregor Schneider anklagar Documenta för censur. Han menar att ledningen för megautställningen i tyska Kassel har pressat kyrkan Karlskirche i samma stad att stoppa ett verk han skapat, skriver The Art Newspaper.

Rapport från Documenta i Kassel.

Det var klart att Schneiders verk ”It´s all Rheydt, Kolkata, Kassel 2012”, bestående av material från floden Ganges, skulle ställas ut i kyrkan. Men beslutet drogs tillbaka – enligt Schneider på Documentas begäran.

Enligt vad The Art Newspaper erfar så beror beslutet på en oro för att verket skulle misstas för en del av Documenta, något som enligt lednigen hade kunnat skada den anrika utställningens rykte.

Men en representant för Documenta säger till Art Newspaper att en uppgörelse med Karlskirche nåddes i samförstånd, och att man kom överens om att kyrkan istället för konstverk skulle koncentrera sig på seminarier och lektioner.

Samtidigt har en annan konstnär, skulptören Stephan Balkenhol, monterat en jättelik skulptur med utsträckta armar på en katolsk kyrka i Kassel. Även här har Documenta uttryckt sitt missnöje, men den här gången förgäves.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista