Helena af Sandeberg och Sverrir Gudnason träffar en hantverkare med en hemlighet i "Mörkt vatten".
recension | film

Hantverkaren skrämmer i "Mörkt vatten"

2:37 min

Den svenske skådespelaren Rafael Edholm regisserade sin första långfilm, “Komplett galen”, 2005 och sina andra “Babas bilar” året därpå. Hans tredje film heter “Mörkt vatten” och är en svensk rysare i skärgårdsmiljö. Huvudrollerna görs av Helena af Sandeberg, Sverrir Gudnason och den polske skådespelaren Andrzej Chyra. Hannes Fossbo har sett “Mörkt vatten” och tycker att den, trots den fantasilösa titeln, skrämmer som den ska.

Mest lik titeln "Mörkt vatten" är Joyce Carol Oats bok "Mörkt vatten" som kom på svenska 2007. Andra filmtitlar man kommer att tänka på hör man hör "Mörkt vatten" kan vara "Lugnt vatten" eller "Falsk som vatten". Och med det internationella namnet på "Mörkt vatten" sällar sig Rafael Edholms film till en stor titelgrupp: "Dark water" blir den tredje thrillern på 2000-talet med det namnet, och räknar man de snarlika "Dark waters" finns det sex läskiga filmer med samma titel.

Att döma en film efter titeln må vara i närheten av att döma en bok efter omslaget. Men att döpa sin film till "Mörkt vatten" är döma den att bli mellanbarn i en stor syskonskara där alla ungar  fått samma namn.

Det är synd, särskilt  som man under inspelningen hade, för en rysare, det så perfekta arbetsnamnet "I am handyman".

"I am handyman", är vad George säger, hantverkaren som dröjt sig kvar på den ensamma ön för att fixa det sista på den lyxiga bostaden. Han säger det till Marie, älskarinnan, och till Daniel, älskaren och mäklaren.  De båda har kommit till den sterila lyxvillan för att vara otrogna och dricka champagne en helg innan Daniel ska sälja huset.

Att George är kvar gör dem illa till mods. Han säger att han snart är klar, men han har ju redan sagt att han är hantverkare så det tror man inte på. Obehaget mellan främlingarna påminner, om man vill vara snäll, om Hanekes "Funny Games". Och polske Andrzej Chyras psykopatsnickare både roar och oroar.

Fotot i den ensligt gråa skärgårdsmiljön är kusligt.  Allt är blött hårt och spetsigt. Stenarna längs skogsstigen, hörnen på köksön där huvudpersonerna knullar som kaniner och runt ön allt vatten som en jättelik vallgrav.

Den här sortens skräckfilm har gjorts många gånger och Rafael Edholm använder byggstenarna efter mallen och bygger långsamt upp en ganska klaustrofobisk känsla.

"Mörkt vatten" kommer inte att gå till historien som en hörnsten i den svenska rysargenren, men för den som är sugen på att bli rejält uppskrämd  är den ändå att rekommendera. Och hade den hetat "I am handyman", eller minst lika bra "Hantverkaren", så hade man kanske kommit ihåg den efteråt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista