Fler språk försvinner från Göteborgs universitet

Undervisningen i italienska vid Göteborgs universitet ställs in från och med 2013. Det beslutade Humanistiska fakultetsnämnden idag. Undervisningen i grekiska, ryska och fornkyrkoslaviska ska utredas vidare, skriver man i ett pressmeddelande.

– Det är tråkigt att vi tvingas lägga ner undervisningen i italienska, men vi har under en längre tid sett att studenterna blivit färre och inte går vidare till högre nivåer, säger Margareta Hallberg, dekanus vid Humanistiska fakulteten i pressmeddelandet.

Redan förra året lade Göteborgs universitet ner undervisningen i nio språk: bosniska, kroatiska, serbiska, bulgariska, hebreiska, nederländska, polska, slovenska och tjeckiska.

För grekiska, ryska och fornkyrkoslaviska, beslutade nämnden att man fram till årsskiftet ska fortsätta utreda möjligheterna att behålla dem.

De språken har under flera år gått back ekonomiskt och samtidigt haft få sökande.

– Därför har vi nu bestämt att de ämnesansvariga för dessa språk tillsammans med fakultetsledningen ska komma in med handlingsplaner där de redogör för hur kvalitet och hållbar utveckling kan uppnås, säger Margareta Hallberg i pressmeddelandet.

SR Kulturnytt

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".