Fängslade konsthandlare oroar i Kina

Två konsthandlare som har samarbetat med den omstridde konstnären Ai Wei Wei har fängslats i Kina anklagade för bedrägeri, skriver NRK. Enligt New York Times arresterades en tysk konsthandlare och en kinesisk samarbetspartner i mars, anklagade för att ha undervärderat importerad konst för att slippa betala skatter.

Tidigare i år gick Kina om USA som den största konstmarknaden i världen. Nu riskerar marknaden att dämpas. Konstsamlare uppges ha ålagts med förbud att resa ut från Kina så länge utredning pågår och stora auktionshus som Sothesbys och Christies är ombedda att samarbeta med regeringen.

– Flera här vågar inte gå till jobbet, eller har bara anställda på sina gallerier. De kan inte arrestera alla, men alla är ändå nervösa, säger en anonym gallerichef i Peking till New York Times.

De två gripna riskerar livstids fängelse. Något datum för rättegången är ännu inte satt. De båda arbetar för Fine Art solutions som har sålt verk av Ai Wei Wei.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista