1 av 5
Fr.v. Elisa (Rebecca Rasmussen), Guido (Thomas Volle), Gilberto (Christian Oldenburg). Foto: Markus Gårder.
2 av 5
Enrico (Kinga Dobay) och Gilberto (Christian Oldenburg). Foto: Markus Gårder.
3 av 5
Enrico (Kinga Dobay). I bakgrunden Elisa (Rebecca Rasmussen). Foto: Markus Gårder.
4 av 5
Guido (Thomas Volle). I bakgrunden Elisa (Rebecca Rasmussen). Foto: Markus Gårder.
5 av 5
Fr.v. Geltrude (Christina Nilsson), Brunone (Ludvig Lindström), Guido (Thomas Volle) och Elisa (Rebecca Rasmussen). Foto: Markus Gårder.
opera

Den unge Donizetti bubblar, fräser och slår

4:02 min

Vadstena-Akademien har hittat en av Donizettis allra första operor, Enrico di Borgogna, som spelades några få gånger 1818 i Venedig, men som sedan glömts bort. Tills i helgen, 194 år senare, då den alltså hade sin andra premiär vid en stad vid vatten, i ett hus i vatten – i bröllopssalen på Vadstena Slott.

Det är ungt i Vadstena. Det ska det vara när människor under utbildning möter människor med erfarenhet. Men det är yngre än vanligt. Det är en 21-åring som skriver den här operamusiken. Och vad gör man som ung - jo, man härmar, lyssnar på hur det brukar vara i just den stil man skriver i och prövar lite nya idéer - så där lite vid sidan av.

Så på Vadstena Slott får vi höra en hel del osmält musik av dåtidens mästare Rossini, och sedan små korta aningar om vad Donizetti skulle göra de närmaste tjugofem åren i ett femtiotal andra operor - i mästerverk som till exempel Lucia di Lammermoor.

Enrico di Borgogna bubblar och fräser, pumpar och slår och hotar och vädjar. Allt i musiken handlar om starka känslor, men det är sällan det hänger ihop med dramatiken och psykologin.

Enrico får reda på att han inte är en fattig herdeson och den han tror är hans pappa är i själva verket kungens riddare. De två har flytt i säkerhet när pappa kungen mördas. Ganska stora omvälvande händelser som rapsodiskt och utan känsla avhandlas på en minut - hej hopp, hej hopp - och så drar vi raskt vidare. Nu ska vi ut på förrädarjakt och dessutom leta efter den stora kärleken som av en händelse just blivit bortlovad till förrädarens son...

Ja, ni hör - det går undan och det uppfyller alla krav man kan ställa på förväntade handlingsmönster. Och det låter så också.

I ensemblen finns bland andra Kinga Dobay, Rebecca Ramussen, Thomas Volle och Christian Oldenburg. Det är skönt att VadstenaAkademien lagt ner energi på att hitta sångare utanför Sverige - hälften av dem kommer från Tyskland. Dessutom har man engagerat en sångcoach - Peter Berne. Det har gett resultat på de allra flesta håll. Bärighet och kärna.

Däremot var det en högst förbryllande upplevelse att höra orkestern. Första akten kan möjligen passera om man kallar det för repetitioner. Dirigenten Olof Boman har då en orkester utan självförtroende där det sura och inexakta dominerar. Till andra akten verkar man ha bytt ut hälften av musikerna och har nu en tro på musicerandet, även om det finns en hel del kvar att göra.

Tack och lov försöker inte regissören Clara Svärd och hennes team överlasta föreställningen så att vi ska glömma den enkla handlingen - det är stramt, historiskt, med en viss nedtonad komik och lite japansk samurajinspirerad scenografi, kostym och ljus av Clive Leaver, Anna Kjellsdotter och Jimmy Ström. Det är faktiskt skönt att ännu en gång se att högdramatisk musik passar så bra med scenisk enkelhet.

Den 15 september sänder grannkanalen P2 hela operan.

Per Feltzin

Kulturnytt
per.feltzin@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista