12 människor dog i attentatet den 20 juli på en biograf i Aurora i Denver, Colorado. Foto: The Denver Post/AP

Biograf-skjutning skakar om filmvärlden

I dag kommer en domstol att höra den man som i fredags dödade 12 personer och skadade 58 under en premiärvisning av Batman-filmen "The Dark Knight Rises" i Aurora i Denver, Colorado. Och det är en tragedi som har skakat om den amerikanska filmindustrin.

Filmens regissör Christopher Nolan har uttryckt sin chock över dådet. I ett pressutskick skriver han: "Å mina och filmteamets vägnar vill jag uttrycka den djupaste sorg över den meningslösa tragedi som har drabbat Aurora", och fortsätter:

"Jag påstår inte att jag vet någonting om offren annat än att de var där för att se en film. Filmen är en av de stora amerikanska konstformerna och den delade erfarenhet det innebär att se en berättelse utvecklas på bioduken är ett viktigt och lustfyllt tidsfördriv. Biografen är mitt hem, och det faktum att någon har gjort våld på denna oskyldiga och hoppingivande plats är förödande för mig."

Huvudrollsinnehavaren Christian Bale sade i ett uttalande att "ord inte kan beskriva min fasa" och "jag kan bara ana vilken smärta och sorg offren och deras anhöriga känner just nu".

I Paris ställdes en planerad galapremiär in, med delar av filmteamet på gästlistan, bara timmar efter dådet. Sedan dess har flera liknande arrangemang stoppats runt om i världen

På biografer i USA har säkerheten förhöjts.

En trailer för Sean Penn-filmen "Gangster Squad" som visades före Batmanfilmen, har också dragits tillbaka. Trailern innehöll nämligen scener med en skottlossning inne på en biograf och filmbolaget Warner Bros överväger nu att helt göra om "Gangster Squad", eller att skjuta upp USA-premiären som planerats till september.

Filmbolaget har avstått från att publicera biljettförsäljningssiffror av respekt för offren. Men enligt inofficiella siffror publicerade i filmtidningen Variety ska "The Dark Knight Rises" har dragit in 75 miljoner dollar bara på premiärdagen, vilket skulle motsvara den tredje mest inkomstbringande öppningsdagen för en film någonsin.

Enligt SF Bios hemsida kommer den svenska premiären på onsdag inte att skjutas upp. På onsdag hör ni även Kulturnytts recension av filmen.

SR Kulturnytt

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista