Tiden vrids tillbaka med Paul Simon i Globen

3:53 min

Skivan "Graceland" anses vara en av höjdpunkterna i Paul Simons karriär. Mitt under pågående Sydafrikabojkott åkte han till Johannesburg för att spela in den – men trots det blev skivan en kritikerrosad framgång. I går besökte han Globen och spelade skivan i sin helhet.

För tjugofem år sedan. Var var vi då?

Vissa var kalviga tolvåringar vars brorsor fick en ny LP i födelsedagspresent, i Sverige var det Amnesty-tid, Olof Palme-tid - i Sydafrika var det Apartheid-tid. Varor bojkottades, artister samlades på enorma galor, Sydafrikakörer bildades och alla sjöng om ANCs kamp.

Paul Simon hade gjort slut med Art Garfunkel och såg inte sin karriär gå direkt uppåt. Globen fanns bara som en idé.

Tjugofem år senare står många av oss samlade i den sfäriska byggnaden och skakar rumpan till Hugh Maskelas trumpetsolo och höjer våra ytterst sparsamt solbruna armar i luften i en hyllningssång till Nelson Mandela och det brusar om vår gemensam tidsresa.

Paul Simons konsert har pågått i nästan en timme innan den hamnar i den där tidswarpen. Fram till dess är det nedskalad klubbspelning på en icke-scenograferad scen, inte en rökmaskin så långt ögat når.

Det är musikernas kväll, och jag räknar in galet många instrument på scenen - minst tre trumset, dragspel, tvättbräda, syntar, orglar, oräkneliga gitarrer, och multitalanger som byter saxofon mot vibrafon.

Paul Simon gömmer det lilla gråa hår han har kvar under en hatt, han är inte mycket större än sin elgitarr och säger som mest fyra meningar mellan två låtar. Musiken ska sköta snacket - och det gör den förstås...

Musik: "Kodachrome"

Och sen kommer det där tidstrolleritrixet - för in kommer sångarna i acapellagruppen Ladysmith Black Mombazo och då lyfter svänget ett snäpp till.

Musik: "Diamonds on the soles of her shoes"

De följs av i stort sett alla musiker som var med vid Gracelandinspelningen för nära trettio år seden.

Då 1985/86, var Paul Simons val att åka till Sydafrika och spela in musiken där, provocerande för alla som deltog i den kulturella bojkotten av Apartheidregimen.

Men handlingen var minst lika politisk och var även den en spik i systemets kista.

Och nu gungar Globen till körslingor och basgångar som inte bara är nostalgiskt återhörande utan värda varenda Polarpriskrona man kan skrapa ihop.

Musik: "Graceland"