1 av 2
Dirk Snauwaert är chef för konstcentrumet Wiels i Bryssel. Foto: trendbeheer.com
2 av 2
Maarten Vanden Eyndes verk Plastic Reef finns representerat på Manifesta i Genk. Foto: Manifesta9

Svarta pengar föder belgiska konstmarknaden

2:54 min

EU-kommissionen föreslår striktare regler för konsthandlare när det gäller kontant betalning av konstverk. För trots den europeiska finanskrisen har konstvärlden i Belgien visat sig stå sig bra, delvis på grund av handeln med svarta pengar.

För att komma åt problemet att konst köps för svarta pengar inom EU så har EU kommissionen föreslagit striktare regler för konsthandlare när det gäller kontant betalning av konstverk.

I dagsläget måste försäljare registrera sig till skatteverket om de säljer verk för 15 000 euro eller mer - men kommissionen föreslår nu att den summan sänks liksom att konsthandlare ska ta ett mer aktivt ansvar för att ta reda på vilka köparna är och varifrån pengarna kommer.

Kritiker menar att detta inte kommer påverka handeln med svarta pengar – utan bara göra att konstbranschen går miste om kunder..

Trots att den europeiska finanskrisen har inneburit nedskärningar i kulturbudgetar i många eu-länder har konstvärlden i Belgien visat sig stå sig bra. 

Den belgiske konstnären Maarten Vanden Eynde deltar på biennalen Manifesta i Genk och han flyttade till Bryssel för ett par år sedan - liksom många unga konstnärer.

Och i takt med inflyttningen har också många nya gallerier öppnat i staden

Men hur kommer det sig att konstvärlden attraheras av byråkratins huvudstad - Bryssel?

– Den senaste anledningen är att kulturanslag i Holland har skurits ner så mycket att många som tidigare bodde där nu kommer till Bryssel, säger Maarten Vanden Eynde.

Inflyttningen av europeiska kulturskapare till Bryssel är stor konstaterar Maarten Vanden Eynde. Dels beror det på att det är relativt billigt att bo och hitta ateljé i Bryssel - men nära att resa till Paris London eller Amsterdam för att ställa ut.

Många jobbar från Belgien mot en inhemsk marknad i ett annat europeiskt land.

– Dels beror det på att finanskrisen slagit så hårt mot konstvärlden i andra länder medan marknad förblivit stark i Belgien. Och den starka traditionen med många konstsamlare i Belgien håller i sig, säger Maarten Vanden Eynde.

- Det finns fortfarande en stark tradition att samla konst och många konstnärer är beroende av den starka konstmarknaden, säger han.

Maarten Vanden Eynde får medhåll från Dirk Snauwaert som är chef för konstcentrumet Wiels i Bryssel.

- Det finns mycket svarta pengar som ska investeras, säger han, och att köpa konst är ett relativt enkelt sätt att göra av med dem. Samtidigt är det en bra investering.

Dessutom finns det stöd att söka på många olika nivåer - från staden landet eller EU och kombinationen av att kunna leva bekvämt och kunna vända sig till många olika uppdragsgivare attraherar många konstnärer säger han.

Även om de allra flesta unga konstnärer också tjänar pengar på ströjobb, eller att ge föreläsningar.

- Man måste ha många fötter att dansa på säger, Dirk Snauwaert.

Konstnären Maarten Vanden Eynde tycker att det är bra att marknaden i Belgien är mixad - det ger fler möjligheter.

- Jag tror att det antagligen är en bra sak att inte allt måste vara officiellt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista